Skvaller från Sthlm!!

"Johannes" som råkade halka in på bloggen av en slump för ett tag sen och lämnade en liten insiktsfull textrad om bodbyn, måste nog tro att han är rockstjärna då han tydligen gått lös fullständigt och vevat med portföljen på Grandhotell och slagit sönder STORA och dyra vaser. 
Och tur är för den så eminenta person han är och en så viktig kund att han inte blev ålagd att betala för sig utan personalen tyckte det va bättre att önska honom en trevlig dag och välkommen tillbaka:-)

(Hade det vart i bodbyn hade jag slängt ut dig med huvudet före!!) 


Finbesök

Nu har vi pappa Peeter och syster Ellinor här, pappa fick en Umeåweekend i julklapp som utnyttjas till fullo just nu. Målet var att den skulle innehålla skidåkning, rådjursmiddag, hotellfrukost på Plaza och noggrann inspektion av Villa Växtholm. Hittills har vi lyckats väl och haft väldigt trevligt :-)

Pappa hjälper till att skotta taket, sotarn ska komma på måndag


Vi har även hunden Dexter på besök som gör strålande insatser som draghund. Mycket imponerade blir vi, förutom Helax som är sur för att han måste springa så fort på skidturerna nu...


Johan snickrar och sågar, fint blir det!


Kriget i köket ogillas starkt av Helax eftersom spikpistolen smäller och kompressorn till den pyser... Han är för tillfället alldeles oerhört kelsjuk och sitter mer än gärna i famnen :-)


Mera kök

Nu har vi börjat med pärlsponten i köket som Frida varit så duktig och kvistlackat och målat. Första veckan är nu gjord och mer ska det bli.
Rakt ska det bliFler köksbilder


Köket är påbörjat!

Under senaste veckan har min fritidssysselsättning varit att kvistlacka, grundmåla och täckmåla den pärlspont som ska sitta som bröstpanel i köket. Ganska lagom pyssel som inte kräver särskilt mycket tankeverksamhet mellan två nattpass. Igår blev det färdigt och jag gick lös med kofoten i köket för att bända bort tak- och golvlister, spacklade och slipade. Allt var klart för att vi skulle kunna börja tapetsera när Johan kom hem...


        

Men, så var det ju pelletsleverans. Det betyder 1200 kg som ska bäras från bilen, ner för trappan och hällas i pelletsförrådet. Och eftersom den surrigare delen av oss inte kunde motstå några koppar kaffe när han hämtade alltihop i Skurträsk, så gick timmarna. Hur som helst gick det över förväntan att kånka ner alltihop, under noggrannt överinseende av Helax (pelletsen låter som hundmat när man tömmer hinkarna i förrådet). Träningspasset var slut strax efter 21. 

Och då kan ju normala människor går och lägga sig men vi har stirrat så länge på den där tapeten så vi kunde inte riktigt låta den vara. Eftersom relationen mellan Johan och hans vattenpass är oerhört starkt och jag inte vill ha skulden för sneda millimeter hit och dit, så överlät jag själva tapetserandet till honom. Halv tolv slocknade vi... Men vad fint det kommer att bli! Ikväll fortsätter vi med att sätta upp tapetssnuttarna över dörrarna och banka upp panel...

 

Den allra första våden hängs på plats. Tapeten heter Anno 1905 och kommer från Boråstapeter.


Äntligen ordning på Pelletsbrännarn:-)

Det blev till att köpa ny elspiral helt i onödan... då inte brännarn tände och höll på å jävlas denna söndag också så trodde jag att det va en ttrasig spiral osm gjorde att den inte tände pelletsen. Köpte en ny spiral och kom hem och demonterade brännarn så jag fick ut spiralen. MEN DÅHAR JAG JU FÅTT FEL SPIRAL!!! inte det minsta lik den som jag skulle ha....så det va ju bara att åka enkomt till stan igen för å byta innan butiken stängde och huset blev för kallt men som tur va det ju bara -15 ute så det va ju inte som förra vecka då det va -34. när jag väl fick rätt spiral, brännt in på Mcdonalds för lite käk och hem och koppla in skiten i brännarn så tro inte att den jäveln funkade för det.

Sprang över till grannen och lånade en multimeter för å mäta om det fanns spänning och det visade sig att när spiralen ladda va det hela 14volt inte nog för å tända en vettig glödlampa. så det va bara att leka elektriker och hittade tillslut en kabel till säkringsdosan som va riktigt dålig.

(Hade jag inte vart så förbannad hade det funnits en bild här)

Nöp av kabeln och hittade en ny kontakt som fick modifieras för att den skulle gå in i säkringshållaren men efter det va det bara att sparka igång brännaren och den mätte 225volt som den skulle.

Pust nu fattas bara att fylla på med 1,2ton pellets som ska handlastas ner i hinkar till källaren.

Dags igen en riktig pelletssöndag!!!

Nu var det dags igen, pelletsförrådet hade körts tom och brännaren hade lagt av. Så det blev till att fylla på men den ville inte tända, precis som förra söndagen.
Dock fick jag inte igång den så det blev till att köra manuelt tills vi fixat den om det nu behövs bytas brännspiral eller om vi kanske impulsshoppar en pump och slänger ut någrahundra meter slang i djupsnön. Borde nog funka bättre iaf. (jag som trodde måndagar va värst!!!) Godnatt på er alla och hoppas ni haft en bättre söndag:-)

Vatten fryser i minusgrader!!!

Torsdag mitt på dan ringer Frida och talar om att vattnet har frusit i kran till tvättstället. Suck kan ju vara för att det varit -30 men det borde väl inte vara så att vattenledningarna dragits utanpå huset!? När jag senare kommer hem från jobbet kör jag igång 2 kupévärmare både i underskåpet och i krypgrunden. och försöker att lista ut vart proppen sitter...lättare sagt än gjort när jag inte ens vet hur dom dragit vattenledningarna i den relativt nybyggda delen. Inget hjälper trotts att jag nu med min gamla trotjänare till calix 2kw som borde värmt upp hela Växtholm och att det borde växa maskrosor längs husknuten när jag vaknar tänkte jag.


Körde även ett race igår Fredag, men det ville inte trots att jag nog va mer under huset än i. Kan ju ha trevligare fredagkväll, tanken va ju ändå att fixa med panelen till köket....men icket!!

Vaknar upp lördag morgon av att Frida kommer hem från jobbet 0740 och inser att det bara finns en sak att göra. kliver upp när frida har somnat packar ner lampa, verktyg och min gamla calix för att krypa in under huste en gång för alla. känner mig som Ghostbusters när jag smyger ner i källaren för att inte väcka frida.

Nu gäller det bara att riva liteförsiktigt i trossbotten och se hur det är draget. Efter 3 hål ser jag att rören viker upp i väggen och lite väl långt ut mot yttersidan och att det inte riktigt finns tillräckligt med isolering runt och att rören är ISKALLA men hel till synes. Kopplar in fläkten och hoppar ut ur krypgrunden för att vänta och passar på att koka en kopp kaffe.

Efter 10-15 minuter skvalar det till i hallen och det lät som om det va kaffet som kokaröver men isproppen hade löst sig och tillråga på allt så kokade Inte kaffepannan över idag:-)


Sakletaren har gjort ett fynd

När vi har snokat runt på våra ägor har vi hittat en del saker som de tidigare ägarna har lämnat kvar. Bland annat har vi många extra rullar tapeter i (hrm...) fräcka färger och många meter bård med diverse mönster. Om någon känner ett sug efter att tapetsera sig tillbaka till 90-talet så kan ni ju höra av er. Men, något som vi mer hittade var spillbitar av bänkskiva i ek. Snajsigt tänkte jag som alltid tycker att skärbrädorna är för små och har haft planer på att köpa en av rejälare modell. Tog en av bitarna som mätte 55x50 cm som fick genomgå en bättre spabehandling. Skurade, slipade lite och oljade mycket. Färdigt!


                             Blivande purjolökssoppa


För övrigt har jag ägnat mig åt att jobba, sova, hålla tummarna för att pelletspannan fortsätter att fungera (vilket den gjort) och att vara hundvakt till Flisa. Igår väckte hon mig för att få lunch halv ett, så jag stapplade upp och hällde ner den lilla hundportionen i skålen, Flisa åt och vi somnade raskt om. Efter en timme till kom hon på att hon nog inte hade fått sin lunch, ställde sig i sängen och muttrade. Jag låtsades sova men som den terrier hon är gav hon inte upp så lätt. Hon fortsatte att stampa runt i sängen och muttra för att övergå till att peta på mig uppfordrande med tassen... Efter en knapp timme gav jag upp och vi gick på promenad. Men dubbel lunch fick hon inte! Hundskrälle...


                       Här är några bilder från skidrundan också:


 Pellets Helvete!!!

Ja då va det dags för en nära dödenupplevelse av det psykiska slaget...  dagen började lungt och skönt med en promenad runt byn med helax. Plockade lite hemma och sen åkte Frida och hämta Kristina (hennes Mor). jag började i köllaren och kom på att det va dags för värmepannan att få sig en omgång med rengöring. Stängde av pelletsbrännaren och började fäjja som aldrig förr, skrapade, borstade, dammsög och så fin hon blev. Kopplade ihop fanstyget igen och satt på strömmen och samtidigt fyllde på pellets i behållaren. tänkte att nu klarar vi oss en vecka till för det började ju ändå bli kallt ute ca -24C. Frida och Kristina började med maten då vi hade bjudit hem finfrämmande på finmiddag i vårt nya hem. Själv gick jag upp på vinden och skottade sågspån för isoleringens skull. När jag är klar ropar frida att våra gäster snart är här och att jag nog borde gå och tvätt mig så jag inte ser ut som vanligt så jag springer ner på toan och börjar tvätta mig och känner att vattnet inte riktigt vill bli varmt och tänker att det va ju konstigt, det borde ju bli jättevarmt såfint jag nu gjort i pannan.... springer ner och ska kolla och upptäcker att det blinkar rött på allt som kan blinka på den satansbrännaren. stänger av och sätter på...inget händer inget lyser, säkringen har inte löst ut...fan, kommer ju bli skitkallt för våra gäster som precis knackar på. Kopplar ur brännaren och misstänker att brännspiralen är trasig (den som värmer upp pelletsen), skruvar isär men hittar inget fel på den. sätter igång igen men inget händer. Springer upp och försöker hälsa på gästerna och försöker förklara läget att jag nog kommer att vara lite i källaren tills det är dags för mat. hittar en bruksanvisning som bekräftar det jag misstänkte att spiralen är trasig. och vattnet börjar dala mot ca +20C det kommer nog bli lite kallt framförallt i gästrummet där Kristina ska sova eftersom vi haft lite kyligare där inne, ca +13C. Hittar en bruksanvisning på nätet som bekräftar det jag trodde att troligtvis har spiralen gått sönder. med jag springer ner och gör ett sista återupplivningsförsök och plockar isär hela skiten och tänker att den nog bara behöver lite kärlek så jag dansuger ur hela brännkroppen och plockar isär så jag kan peta löst kring sista matarskruven i brännaren skruvar ihop och sen slänger in den i pannan igen innan jag rusar upp och inser att jag missat förrätten så jag får äta den ensam medans alla andra ätit upp, men det va fantastiskt gott med rökta räkor och laimaioli:-) mums! kutar ner en gång till och efter ett sista försök att återstarta den så får jag ett livstecken att fläkten börjar surra men ingen värme, dags för varmrätt med Renstek och gratäng i mellanperioden och kutar ner efter att vi druckit ett glas vin och fått i sig lite mar och hör till min förvåning att den eldar för fullt i pannan. Lyckligt slut iaf men i natt kommer jag nog Drömma om bergvärme:-)

Full spaning...


Helax har hittat många nya favoritplatser. Helst håller han koll på vad som händer utanför. Men med den minimala aktivitet som råder så skulle i alla fall jag ha somnat för längesen...Det kan ju bli långa stunder så det är bäst att hitta en bekväm position på sitt pass.


Kanske den där vorstehtiken som jag hört talas om går förbi idag? Eller nästa vecka?


Lapsk katt...

Den sista bilden är tagen med mobilen, därav kvalitén... Det är inte meningen att han ska sitta där igen.

Vardagsrummet före och efter

Igår flyttade vi tillbaka vardagsrummet, känns skönt att ha en soffa igen. Fortfarande inga tv-kanaler, men det är ett senare problem! Vi är väldigt nöjda med resultatet och det känns skönt att det allra största rummet i huset faktiskt är färdigt.

Före:
 Innan jag med god hjälp av Sara började måla...

Efter

Efter. Observera att den fantastiska takfläkten fått flytta ut :-)Idag var jag ute och kollade efter någon bra skidtur och hittade en fantastisk runda. Den utgår 50 m från huset (beroende på hur rädd man är om skidorna kan man ju starta direkt utanför dörren), först lite uppför på en liten väg, sedan svagt nedför på snirkliga skoterspår genom skogen till Bodbyn och sedan längs skoterspåret över åkrarna tillbaka till Växtholm. Tar ca en timme om man mest är ute efter att skidpromenera och Helax är på bra draghumör ;-) Om vädret är vettigt imorgon kanske det blir någon bild.

Nu ska vi spåna vidare på nästa projekt...


Vardagsrumet och trappen klar:-)

Trappen går nu att vandra i utan behöva riskera livhanken, den blev klar lagom tills att Anders, Almen och Stina kom med utkörd pizza från Älvans. Smaskens sa vi som igentligen tänkte äta Torsk....

Kilarna fick falla på plats idag och det blev limmande och slutmontering av allt då allt varit tillfälligt ditskruvat då jag ville vänta med att limma. 

Även vardagsrummet blev klart idag men vi väntar tils imorgon med att flytta tillbaka allt då det måste torka först...puh

Noga ska det va:-)


En ny dag och en kär hund

Solen lyser i växtholm idag, -6 grader och vindstilla. Vi tog en promenad med helax nu på morgonen som förövrigt tror att han är "kär" (igen), den här gången i en vorsteh tik som bor några hundra meter bort. Han sitter nu på altan och trånar längtansfullt likt romeo under julias balkong.... 

Dagens trappsteg och ett snabbt bullbak:-)

Ny är de första av planstegen klara, nu återstår "bara" kilarna som ska monteras på imorgon.

Frida passar på att Hinna med ett bullbak i målningen lagom tills att peppe kommer på besök.
Spana in bullbakarbyxorna!!


Huset


Detta är alltså huset vi införskaffat, byggt någon gång på 1930-talet. 


Premiär!! 
Frida har gjort sista strykningen på väggfärgen i vardagsrummet nu. Dricker nu en kall öl och premiär eldar i köksspisen:-)

Trappen tar form

En liten inblick i vad som hänt med trappen

Rivningen har påbörjats

Sättstegen fälls in i centrumstolpen med feinsågen och stämjärn


Mycket mätning blev det

Då va det dags för helgjobbet, nu återstår plansteg och mycket mätning och kapning.

Håll i hatten:-)


En vecka har gått...

Nästan en vecka har gått och mycket har hänt redan nu. Frida har dragit igång vardagsrummet med rivning av bård och målning av väggar. Andra lagret täckfärg blir målad ikväll och resterande av helgen blir det målning av smygar. Tror att igentligen ska väl smygar och lister målas först....? Men efterson vi nu äger detta hus kan vi förstås göra precis hur vi vill:-P 


Sara målar grundfärg


Första lagret täckfärg

Självmordstrappen till källaren har fått sätta livet till och degraderats till brasved. En ny trapp har redan påbörjats med nya vagnsstycken och sättsteg. Planstegen kommer att påbörjas under helgen. 

OM du är intresserad av en mindre bra trapp i monteringsfärdigt kit! (Passa på och lägg ett bud den kan bli din)


RSS 2.0