Kallröken tar form, sakta men säkert...

Har nu fått hem plåtarna som ska sitta på toppen av pannan/eldstaden. ska svetsas ihop och sen ta upp ett hål där rökröret kommer att gå ut från toppen.Man skulle kunna säg att det mesta är i rostfritt utom pannan som är allt annat än fritt från rost...


Hundgården tar form

Nu när vi har massor av projekt igång varför inte börja med ett till??
Det senaste är en blivande hundgård för Helax och Mille.
                               

Trodde jag skulle få hjälp men det va visst mycket roligáre att leka jaga med benet och sno min tröjja under tiden jag kapade stolpar....suckJag vill också ha benet säger lillbrorsan...


Kläppylets Dárkil Doarjja (Senja)Snyggbruden Senja!

Mille...

Våra fina fina (hungriga) hundkillar


Övertrött efter en intensiv helg så somnar man såhär...

Monstret Mille


Utställning i Piteå

Helgen 21 och 22/5 var vi på utställning i Piteå. Fick även den stora äran att ha med oss lapska vallhundstiken Senja (Kläppylets Dárkil Doarjja) på lördagen. Helax ställdes ut både lördag och söndag. På lördagen blev han bedömd som excellent, bästa hane, BIM (Bäst I Motsatt kön) och CK (Certifikatkvalitet) men slagen av en veterantik som blev BIR (Bäst I Rasen).Detta är kritiken från domare Rose-Marie Emery:

"Lagom stor, tillräcklig längd i kropp, bra benstomme, välskuret huvud med korrekt placerade och behårade öron. Välmarkerad manke, stark rygglinje, bra benstomme, starka tassar, bröstkorg av god längd och djup. Lite sluttande i korset, kunde ha lite kortare haser och bättre vinkel i knäet. Utmärkt päls och behåring, bär sin svans tillfredsställande. Rör sig med lite korta steg."

På söndagen blev han slagen av en annan hanhund (som var väldigt stilig måste erkännas!). Är ändå mycket nöjd att ha fått så fin kritik av en riktigt hård men rättvis finsk domare, Tuevo Kangas som inte drog sig för att skicka ut både den ena och andra hunden med blåa och gula kort. Helax fick iaf Excellent, 2:a bästa hane och CK. Kritiken var på finska, men översattes i stora drag till :

"Medelstor, proportionerlig. Bra benstomme, framben, huvud, öron. Kunde ha bättre knävinkel bak."För lilla Senja gick det otroligt bra. Hennes andra utställning i vuxen ålder och hon tog sitt första cert! Hon blev även BIM och vinnare av Hui Suottas-pokalen (de hundar som tillhör Övre norras distrikt tävlar om bästa hund). Mycket omtyckt av domaren trots att hon kunde haft kvar mer underull och skällde lite.

"Ny" sänggavel

Ytterligare ett Blocketfynd. Även denna gång en kökssoffa, men den här ska användas som sänggavel.

Vår säng är egentligen för liten med sina 140 cm men det ryms 10 cm till på vardera sidorna så det blir perfekt med en som är 160 cm.

Uppsträckning på bloggfronten!

Nu har det varit väldigt dåligt med uppdateringarna ett tag... Så här kommer lite ovisade bilder. Köket är ganska färdigt, vi väntar med att byta kakel och bänkskivor. Det som saknas är taklister och krönlister på vissa ställen.

Före:

 Efter:


Räser och Ylet

Vi har nu döpt om dom tillfälligt då det passar mer in på deras personligheter....

Helax sitter för närvarande och YYYYLLLLLAAAARRR på altan och försöker locka till sig brudar, dock tror jag att han sjunger för falskat för att det ska gå hem hos tjejerna på byn.  

                             

Medans han sitter och ylar så sitter jag och softar i väntan på att Mille ska vakna i köket då han ska ha mat. Ock jag kan garantera att det är som att tanka en raket då det är matdags. Han sitter iof fint innan han får äta och är ganska hövlig men när maten är slut skulle han nog nästan ta sig till månen om man skulle rikta honom ditåt.

                        

Han hat nog provbitit allt, skällt på helax, sprungit runt huset 100 gånger, hälsat på grannens fyrhjuling och apporterat ett träd från skogen som nog va 20 gånger längre än honom själv.

Lilla Milton har flyttat in

Igår kväll åkte vi till Vilhelmina och hämtade hem vår nya familjemedlem Milton. Han har förstås växt till sig sedan vi såg honom sist, mest tassarna och öronen (och magen är fortfarande rund å go, men lite mer proportionerlig än sist). Otroligt duktig under hela bilresan som tog 2,5 timme, inte ledsen och inte åksjuk så Johan gav honom raskt titeln "Världens bästa bilåkar-valp". När vi körde hem Helax kräktes han orimliga mängder och var jätteledsen, så den matchen kan man säga att han förlorade på första bilturen... 

                        

Väl här hemma fick de båda lite mat och det var väldigt konstigt för Mille att inte få dela skål, men han fattade vinken när Helax tog i med basröst från tårna, och hittade sin egen skål.
Sedan stoppade vi in Mille och hans snuttefilt i buren bredvid sängen och han somnade snällt när Johan klappade lite på honom. Vi hade ställt klockan på 3 för att gå upp och kissa honom, sen sov han tills Johan gick upp och fick gå ut en sväng till. Sedan in i buren igen utan större protester och sov snällt tills jag väckte honom (!) strax före nio. Bådar gott för nattjobbaren!

                            

Milton och Helax har luktat lite på varann men eftersom granntiken är i höglöp så är Helax inte så intresserad av att lära känna sin lillebror just idag. Lillfisen blir lite spak när Helax går fram och sniffar igenom honom så han håller sig på sin kant. Ändå känns det skönt att denna första kontakt gick bättre än när Helax och Vassi träffades första gången som slutade med att Helax gallskrek och kissade på sig och inte ens vågade titta på den där vita vargen som uppenbarligen var både livsfarlig och grinig :-)  

                              

Fullt ös på kullen

Idag har solen lyst i växtholm och arbetsivern varit stor. Frida har grävt och kört häst skit till dom nya odlingsbänkarna som börjat å ta form på baksidan.Smtidigt på sidan av fridas bygge har jag börjat med brävningen och urdikningen för kallröken som så småningom ska ta form. Har ju hittat en gammal panna som troligtvis stått i huset men som blivit utkonkurerad av en ny effetktiv sådan men som kommer att passa perfekt som eldstad till röken.Sett uppifrån där plattan ska gjutas och rökröret ska komma upp i mitten.givetvis stod det en Stor stubbe mitt i vägen som jag brottades med halva dagen....pust om man ändå hade haft lite dynamit hade biffen vart fixad på 2 röda....Okej kanske inte ser så kul ut men lite kärlek så tror jag den kan bli riktigt grann:-)

RSS 2.0